Placek drożdżowy z kruszonką

Placek drożdżowy z kruszonką

Placek drożdżowy z kruszonką to klasyka ciast wypiekanych w domu. Tego rodzaju plackiem, także nie powstydzi się żadna cukiernia. Pulchny wyrośnięty i pachnący drożdżami placek, zawsze znajdzie amatorów. W wielu domach wypiekany jest ze względu na prostotę wykonania i stosunkowo mało składników niezbędnych, aby go upiec.

Najlepszy przepis na ciasto drożdżowe najczęściej pochodzi z „historycznego” zeszytu odziedziczonego po babci, w którym zapisywała ona różne przepisy na ciasta.

Jaką mąkę wybrać na ciasto drożdżowe

Podstawowym składnikiem jest oczywiście mąka i do tego celu najlepiej nadaje się biała mąka pszenna. Biała czyli taka, której głównym składnikiem jest bielmo pozbawione łusek i przemielone na odpowiedni typ mąki. Im niższy „numer” mąki tym jest ona bardziej miałka i bielsza. Do sporządzenia placka drożdżowego, na jego ciasto najlepiej jest wybrać mąkę TYP 500 lub TYP 550. Dobrze jest także zwrócić uwagę na ilość białka zawartego w mące, co można wyczytać na opakowaniu. Zwyczajowo mąki wymienionych typów mają od 10 do 12 gram białka zawartego w 1 kilogramie.
Im więcej białka tym silniejszy gluten się wytworzy, a on w znaczący sposób odpowiada za puszystość i elastyczność ciasta.

Przepis na placek drożdżowy

Podstawowe składniki to:
– mąka pszenna – 600 g
– świeże drożdże – 40g
– mleko – 300 ml
– cukier – 200 g
– masło – 150 g
– jaja – 3 szt
– sól – szczypta na czubku łyżeczki

Krok pierwszy
Przygotowanie rozczynu drożdżowego – do lekko podgrzanego mleka dodaje się łyżeczkę cukru, pokruszone drożdże i łyżkę mąki z przepisu, wszystkie składniki dokładnie się miesza i odstawia pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok drugi
Przygotowanie ciasta – pozostałe składniki przekłada się do misy, dodaje wyrośnięty rozczyn drożdżowy i wszystko miesza robotem z hakiem, aż do momentu połączenia się wszystkich składników. Wyrabianie ciasta kończy się w momencie kiedy ciasto odchodzi łatwo od misy i haka robota.
Tak wyrobione ciasto odstawia się pod przykryciem do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

Krok trzeci
Przygotowanie kruszonki – podczas rośnięcia ciasta można przygotować kruszonkę, którą posypany będzie wierzch ciasta. Kruszonkę najprościej robi się zagniatając masło z mąką, cukrem i z dodatkiem mleka. Ilość składników w kruszonce zależy od wielkości foremki w której będzie pieczony placek oraz własnych preferencji co do jej ilości.

Krok czwarty
Wyrośnięte ciasto delikatnie należy ugnieść i przełożyć do formy którą najlepiej wcześniej wysmarować tłuszczem, posypać przygotowaną wcześniej kruszonką.

Pieczenie

Piekarnik należy rozgrzać do temperatury 180 stopni po czy wsunąć foremkę z ciastem i piec przez 30-40 minut. Czas wypieku może ulec zmianie i uzależniony jest od indywidualnej pracy piekarnika.

Upieczone ciasto można podawać posypane cukrem pudrem lub polukrowane. Niektóre przepisy na ciasto zawierają dodatki w postaci owoców, sera, konfitur itp. Wybierając przepis na ciasto drożdżowe najlepiej jest kierować się własnymi upodobaniami smakowymi w kwestii dodatków do ciasta.

Dodaj komentarz